2016. december 3., szombat

Blogmas 2.- Karácsonyi Zserbó recept


Személy szerint én a Karácsonyt, és a készülődést a sütés főzés miatt is különösen szeretem. Így a második bejegyzésben (kissé megkésve) egy tipikus karácsonyi süti, a Zserbó receptjét hoztam nektek.


A Zserbó sütése szinte már hagyománynak mondható a Karácsony közeledtével. Nálunk is minden évben megtalálható az ünnepi asztalnál ez a desszert.
Sokféle recepttel találkoztam már, de a posztban leírt recept nálam a befutó. Lássuk hát, hogy én hogyan készítem a zserbót.

Hozzávalók
Tészta
  • 200 gr liszt
  • 200 gr Rama margarin
  • 50 gr porcukor (lehet kristálycukor is, sütésnél úgy is elolvad a tésztában)
  • 1 tojássárgája
  • 50 ml tej
  • 1 csipet só
  • 20 gr élesztő
Töltelék
  • 140 gr kristálycukor
  • 300 gr darált dió
  • 600 gr baracklekvár (legjobb a házi :))
Tetejére a máz bevonathoz
  • 100 gr étcsokoládé, vagy tortabevonó (ki mit szeret/szokott használni)
  • 1 evőkanál étolaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük, a tepsit előkészítjük, a tészta alapanyagait pedig jó alaposan összegyúrjuk, megdagasztjuk.
Az elkészült tésztából lisztes gyúrótáblán hengert formázunk belőle, majd folpack fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe helyezzük.
A kihűlt tésztánkat három (ha magasabbat szeretnél akkor négy) egyenlő részre osztjuk.
Lisztezett gyúrótáblán négyzet alakúra, és olyan nagyságúra nyújtjuk a tésztát, hogy azzal teljesen befedjük a tepsi alját. A tészta elég vékony lesz, viszont az majd a sütőben szépen megfog vastagodni.
A darált diót összekeverjük a cukorral.
Az első adat tésztalapra rákenjük az első adag lekvárt, majd megszórjuk dióval, erre helyezzük rá a második lapot, amire ismét lekvár majd dió kerül. Ezt a folyamatot csináljuk meg az összes lapnál, majd a harmadik (vagy a negyedik, attól függ ki hány részre osztotta tésztát) lappal befedjük a süteményünket. A legfelső tészta réteget villával sűrűn beszurkáljuk, hogy egyenletes legyen a süteményünk teteje.

Előmelegített sütőbe helyezzük az összeállított sütit, és kb fél óráig sütjük (ajánlatos sütés közben ellenőrizni, mert lehet hogy hamarabb megsülnek a lapok)

A megsült süteményt félre rakjuk, majd amikor kihűlt, elkészítjük a tetejére a csokimázat.

A csokimázhoz a csokit 1 evőkanálnyi olajban, vízgőz felett olvasztjuk fel, majd szépen az elkészült zserbó tetején elsimítjuk.

Az elkészült süteményt hűtőbe helyezzük egy kis időre, míg a csokimáz megdermed a tetején, majd később szeletelve tálalhatjuk az ünnepi asztalon.

Ti szoktatok zserbót sütni Karácsonykor? Milyen sütemények kerülnek nálatok az ünnepi asztalra?
Ha gondoljátok, osszátok meg kedvenc receptjeiteket velem akár itt kommentben, akár a facebook oldalon.
Szép napot nektek!
Tina




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése