Személy szerint én a Karácsonyt, és a készülődést a sütés főzés miatt is különösen szeretem. Így a második bejegyzésben (kissé megkésve) egy tipikus karácsonyi süti, a Zserbó receptjét hoztam nektek.
A Zserbó sütése szinte már hagyománynak mondható a Karácsony közeledtével. Nálunk is minden évben megtalálható az ünnepi asztalnál ez a desszert.
Sokféle recepttel találkoztam már, de a posztban leírt recept nálam a befutó. Lássuk hát, hogy én hogyan készítem a zserbót.
Hozzávalók
Tészta
- 200 gr liszt
- 200 gr Rama margarin
- 50 gr porcukor (lehet kristálycukor is, sütésnél úgy is elolvad a tésztában)
- 1 tojássárgája
- 50 ml tej
- 1 csipet só
- 20 gr élesztő
- 140 gr kristálycukor
- 300 gr darált dió
- 600 gr baracklekvár (legjobb a házi :))
- 100 gr étcsokoládé, vagy tortabevonó (ki mit szeret/szokott használni)
- 1 evőkanál étolaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük, a tepsit előkészítjük, a tészta alapanyagait pedig jó alaposan összegyúrjuk, megdagasztjuk.
Az elkészült tésztából lisztes gyúrótáblán hengert formázunk belőle, majd folpack fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe helyezzük.
A kihűlt tésztánkat három (ha magasabbat szeretnél akkor négy) egyenlő részre osztjuk.
Lisztezett gyúrótáblán négyzet alakúra, és olyan nagyságúra nyújtjuk a tésztát, hogy azzal teljesen befedjük a tepsi alját. A tészta elég vékony lesz, viszont az majd a sütőben szépen megfog vastagodni.
A darált diót összekeverjük a cukorral.
Az első adat tésztalapra rákenjük az első adag lekvárt, majd megszórjuk dióval, erre helyezzük rá a második lapot, amire ismét lekvár majd dió kerül. Ezt a folyamatot csináljuk meg az összes lapnál, majd a harmadik (vagy a negyedik, attól függ ki hány részre osztotta tésztát) lappal befedjük a süteményünket. A legfelső tészta réteget villával sűrűn beszurkáljuk, hogy egyenletes legyen a süteményünk teteje.
Előmelegített sütőbe helyezzük az összeállított sütit, és kb fél óráig sütjük (ajánlatos sütés közben ellenőrizni, mert lehet hogy hamarabb megsülnek a lapok)
A megsült süteményt félre rakjuk, majd amikor kihűlt, elkészítjük a tetejére a csokimázat.
A csokimázhoz a csokit 1 evőkanálnyi olajban, vízgőz felett olvasztjuk fel, majd szépen az elkészült zserbó tetején elsimítjuk.
Az elkészült süteményt hűtőbe helyezzük egy kis időre, míg a csokimáz megdermed a tetején, majd később szeletelve tálalhatjuk az ünnepi asztalon.
Ti szoktatok zserbót sütni Karácsonykor? Milyen sütemények kerülnek nálatok az ünnepi asztalra?
Ha gondoljátok, osszátok meg kedvenc receptjeiteket velem akár itt kommentben, akár a facebook oldalon.
Szép napot nektek!
Tina
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése